Zgodba o Hanumanu

Med najstarejšimi zapisi v Indiji spada Ramayana. Gre za starodavni ep z dooolgo zgodbo in osrednjim likom pravičnega kralja Rama.

Ga kaj poznate?

Če skušamo zgodbo karseda strniti bi lahko povedali takole (obstaja tudi zelo veliko različic te zgodbe):

Nekoč je živel kralj Dašarath, ki je imel dve ženi. Sploh druga žena Kaikei m je bila zelo pri srcu, saj sta se spoznala tako, da mu je v bitki rešila življenje. Tako ji je obljubil, da ji bo v zameno kadarkoli izpolnil dve želji.

Kaikei je rodila sina Bharata. Prva kraljica pa sina Rama in Lakšmana.

Ram je bil najstarejši in vsi so ga imeli zelo zelo radi. Bil je zelo pravičen, pošten in za pravico je bil pripravljen storiti vse. Tudi z brati se je zelo dobro razumel. Oče, kralj Dašarath, ga je imel neizmerno rad in se je odločil, da ga okrona za novega kralja. Vsi so se veselili.

Toda zlobna služkinja je Kaikei prepričala, da je za svoje želje izbrala naj gre Ram za 12 let v izgnanstvo, njej sin Bharat pa naj postane kralj. Še pred tem je Ram za ženo dobil krasno princeso Sito, polno res lepih vrlin. No, kralj Dasarath je bil povsem iz sebe, vendar Ram je takoj sprejel, da oddide in z njim je šla tudi žena Sita in brat Lakšman. Bharat pa ni želel postati kralj in dogovorili so se, da ga bo le nadomeščal ves ta čas.

Živeli so v preprosto življenj v gozdu. Nato pa je Rama opazila čarovnica Surpanaka in se zaljubila vanj. A Ram je ni želel (dal je prej že zaobljubo, da bo imel le eno ženo) in to je čarovnico tako užalilo, da je napadla lepo Sito. Ram jo je seveda ustavil in ji odsekal nos.

Čarovnica je brž zbežala k svojemu močnemu bratu Ravani, ki je bil najmočnejši zlobnež v tistem času. Vsi so se ga bali in imel je oblast nad celotno zemljo. Čarovnica je imela zvit plan in sicer je Ravani poročala, kako lepa ženska živi v gozdu in da bi morala biti njegova – saj je vendar on najmočnejši in si zasluži najlepše ženske. Ravani je bila ideja takoj všeč.

Z zvitim načrtom je ukradel Sito, Ram in Lakšman pa sta pričela dolgo iskanje. Kmalu dobita pomoč opic, še posebej v pomoč pa jima je bil izjemen Hanuman, sin polbogov, ki je imel veliko moči – lahko je letel, se pomanjšal ali povečal, bil je izredno močan. Hkrati pa je bil Hanuman tudi zelo nagajiv, šaljiv, vendar zvest in preprost.

Hanuman je našel Sito in potem je Ram seveda premagal Ravano. In Sita je prišla nazaj k Ramu, vrnili so se v kraljestvo (minilo je 12 let) in Ram je postal kralj. Da mu je bila zvesta je morala prečkati ogenj in seveda nalogo uspešno opravila.

Vendar se tu zgodba še ne konča. Ko je enkrat mož svojo ženo, ki je celo noč ni bilo doma, okregal, da je ne bo vzel nazaj tako kot je Ram vzel Sito, so to poročali kralju. Ram je vedel kaj je prav – da zaščitikraljestvo bo svojo ženo Sito je poslal od sebe. Ni pa vedel, da je noseča. Sita se je zatekla k modrecu Valmikiju in tam rodila sinova Lava in Kuša. Otroka sta bila izjemna in predvsem sta se rada učila bojevanja.

Potem pa je res veliko različic konca zgodbe – ena je, da sta otroka ukradla posebnega konja od Rama (nista vedela, da je to njun oče) in ko so ga hoteli nazaj, sta vse vojake premagala. Na koncu je prišel sam Ram, prišla je tudi Sita, spet so se srečali. Vendar na dvor se je vrnil le Ram s svojima sinovoma.

Pestra zgodba, kajne?

ZAKAJ JE RAVNO HANUMAN NAŠ ZAVETNIK?

Verjameva, da nismo ta glavni na tem planetu in da je vedno dobro imeti zavetnika. Hanuman nama je s svojimi odlikami v lep zgled. Pravzaprav je bila ta ideja že dolgo pred nastankom kmetije.

Hanuman je tudi povezan z zelišči – ko je bila bitka med Ramom in demonskim Ravano, je bil Lakšman zelo ranjen. Tamkajšnji zdravnik je dejal, da ga lahko reši le zelišče Sanjivani, ki raste v Himalaji in da ga mora dobiti še pred jutrom (bil je večer). Hanuman se je takoj ponudil, odletel do gora, iskal zelišče in ker ga ni našel čas pa se je iztekal, je zagrabil celo goro in jo prinesel. Tako je Lakšmanu rešil življenje in mu prinesel pravo zelišče.

In tudi mi se mu priporočamo, naj tudi nam pomaga poiskati pravo zelišče za druge 🙂

                           

Optimized with PageSpeed Ninja