O meni

O meni

Živahna in radovedna hribovka 🙂

Odraščala sem na osamljeni hribovski kmetiji med prostranimi hribovskimi travniki. Pestro bogastvo rastlin mi je bilo vedno na dlani.

Ko sem v mladosti iskala svojo življenjsko pot, me je pritegnila čarobnost in predvsem vsestranska dobrobit zdravilnih rastlin. Prve zeliščne shrambe sem napolnila že pri 19 letih, medtem ko sem sicer študirala managerske smeri.

Ljubezen je rasla, hobi je postajalo moje delo. Svoje znanje sem izpopolnjevala na raznih delavnicah in predavanjih ter ga delila skozi oddajo  “Zeliščni šopek” na lokalni radijski postaji.

Ključni skok v zeliščni svet pa je bil leta 2009, ko sem našla svojega življenjskega sopotnika in skupaj sva se lotila obnove zapuščene kmetije v okolici Litije. Takrat se je rodila Zeliščna kmetija Hanuman.

20240418_152922
FB_IMG_1695755624369

Zakaj izbrati učenje z menoj?

Ker imam več kot 20 let profesionalnih praktičnih izkušenj z zelišči in sem opravila ogromno raznih zeliščnih izobraževanj.
In ker moja izobraževanja spodbujajo h kreativnosti, razumevanju principov (ne piflariji) in praktični uporabi v vsakdanjem življenju.
In ker iskreno in odkrito delim svoje znanje ter globoko spoštujem naravo in povezanost z njo.

Poslanstvo

Opolnomočiti ljudi, da znajo samostojno, samozavestno in odgovorno poskrbeti za zdravje s pomočjo zelišč.

Vizija

ustvariti izkustvene delavnice na terenu in preko spleta, ki ponujajo široko znanje o delovanju in uporabi zelišč.
Velik poudarek je na osebnem srečanju z rastlino. S tem uporabnik dobi osebno izkušnjo z zeliščem, kar pripomore k nadaljnjemu samostojnemu nabiranju in razumevanju zelišča. Temeljim na tradicionalnem razumevanju delovanja zdravilnih rastlin, ki ga povezujem tudi z astrologijo in t.i. podpisom zelišč.
Vsakemu izobraževanju dodajam posebne izzive in naloge, ki ob jasnih in poglobljenih tečajih pripravljajo uporabnika na samostojno praktično delo.

Ja, rodila se je zeliščna kmetija in ni bilo dolgo za tem, ko sta se rodila še najina dva (seveda) čudovita otroka. Vendar pred tem sva obiskala polno sejmov, raznih prireditev in rokodelskih tržnic. Nato pa ob družinskih obveznostih dejavnost preselila na splet.

V tem času sva veliko sadila, izdelovala razne tinkture, macerate, mazila, razne čaje,… in bolj kot v teoriji iskala odgovore v praksi. Za predavanja namreč ni bilo prav dosti časa. Še posebej ne, ker sta otroke odraščala brez starih mam in drugih varušk v bližini. Ampak to je pač čas, ko odpreš svoje srce se predaš predvsem družinskemu življenju.

Otroka rasteta in počasi se tudi midva vračava v izobraževanje. Še posebej zame je to vedno lep izziv. Z veseljem spremljam slovenske zeliščarje in moram priznati, da imamo prave mojstre. Še najraje pa se učim od ameriškega zeliščarja Sajah Popama. Njegovo učenje zajema običajno zeliščarstvo, ki ga nadgrajuje z alkimijo in astrologijo. In to je pot, ki me zelo privlači.

Pa ne vem, zakaj se najdem ravno med ameriškimi vzorniki. Leto pred poroko sem namreč po spletu lepih okoliščih odpotovala na 6 tedensko učenje z izkušenemu zeliščarju Darrelu Martinu v Luisiano. Pač, življenje gre svojo pot in škoda je zamujati priložnosti…pa če tudi v Ameriko (ki mi pač nikoli ni bila neka privlačna dežela).

In kako mi je delati z zelišči? Najlepše mi je pohajkovati po travnikih nekje v zahojenih koncih v čudovitih sončnih dneh in nabirati zelišča. Izdelovati iz njih razne pripravke, jih pretakati v male stekleničkein tuhtati kako bi jih lahko še izboljšala. Ja, veliko je dela, ampak meni je v veliko veselje. In rada se učim in predajam znanje naprej.

 

Optimized with PageSpeed Ninja