SLADKI PELIN – obstaja res pelin, ki je sladek?

Vrste pelinov so zanimive rastline, ki so po značaju in izgledu močne, stabilne, potrpežljive in izrazitega okusa. Pri nas poznamo predvsem grenki oz. pravi pelin (Artemisia absintum), navadni pelin (Artemisia vulgaris), pehtran (Artemisia dracuncula) in pa vedno bolj priljubljen sladki pelin (Artemisia annua).

Sladkega pelina v starih zeliščnih knjigah ne boste našli. Vsaj v tistih knjigah, ki jih poznamo na našem območju. V bogatem izročilu tradicionalne kitajske medicine pa je znan pod imenom Ching-hao. Njegova glavna lastnost je, da HLADI in je zato primeren za uporabo v času vročine, glavobolov in tudi stiskanja v prsih. Njegov GRENEK okus oziroma grenčine v njem pa pripomorejo k čiščenju telesa, predvsem jeter, žolčnika in ledvic.

Za slavo sladkega pelina je zaslužna Tu Youyou, ki je leta 2015 prejela nobelovo nagrado za medicino, saj je iz sladkega pelina izločila artemisin in naredila zdravilo zoper malarijo. V ta namen še danes uporabljajo sladki pelin, čeprav ob tem raziskujejo tudi druge, nam nepoznane, vrste pelina.

Kako torej deluje sladki pelin?

Aromatični listi in cvetovi v našem telesu zavirajo razvoj parazitov, nižajo temperaturo, uničujejo tudi viruse, zavirajo vnetja, pospešujejo prebavo in ustavljajo krvavitve.
Izkaže se predvsem pri vročini, stiskanju v prsih, prebavnih težavah. Znan je tudi za krepitev odpornosti.

Zelo mu zaupajo tudi v Afriki, kjer želijo prav iz sladkega pelina izdelati zdravilo proti zloglasnemu virusu COVID 19. Vsekakor uničuje viruse, predvsem pa krepi naše telo in s tem tudi odpornost telesa.

Raziskovali so ga tudi za zaviranje rakavih obolenj in dokazali, da snovi v sladkem pelinu zavirajo razvoj rakavih celic. Če pa ga kombiniramo z železom, pa je v tem boju še bistveno bolj učinkovit. Dobro se dopolnjuje tudi z kemoterapijo, saj zaradi ugodnega delovanja na prebavila in krepitve odpornosti pomaga premagati te težje čase. Torej, v boj proti raku tudi s sladkim pelinom v kombinaciji z železom.

Ker dobro hladi ga v ta namen lahko uporabljamo tudi na koži in sicer pri srbečici in pordeli koži. Lahko si iz njega pripravimo zeliščno olje ali mazilo.

Ta zanimiva vrsta pelina pa ni samonikla rastlina naših krajev, zato jo je treba gojiti v vrtu. Čeprav zraste do 2 metra visoko je nezahteven glede zemlje in se nabira v času cvetenja – ki je sredi septembra. Je pa enoletnica in je vsako leto treba skrbeti za podmladek.

Iz njega lahko pripravimo:

ČAJ

Čaj lahko pripravljate na dva načina. Najbolj učinkovit je, če najprej jušno žlico zelišč prelijete s pol litra vode in pustite stati čez noč (oz. 12 ur). Potem precedite in ista zelišča daste v pol litra vrele vode, pustite vreti cca 3 minute in nato odstavite in pustite stati še 10 minut. Potem precedite in združite s prvo pripravljenim čajem.

Lahko pa tudi 1 jušno žlico zelišč zavrete v litru vode 3 minute, odstavite in pustite še 10 minut.

Čaj se pije počasi po požirkih preko celega dneva in sicer do 1 liter dnevno.

 

TINKTURA

100 g suhega mletega sladkega pelina

1 l domačega žganja 45%

Suha zelišča damo v steklen kozarec in prelijemo z žganjem. Damo na temno in toplo mesto za 3 tedne, večkrat pretresemo. Potem precedimo in uporabljamo 30 kapljic 3x dnevno.

Optimized with PageSpeed Ninja