Kraljestvo lakot

Imamo mazilo prave lakote, njeno tinkturo, v prečiščevalnem čaju belo lakoto, pri nas raste še plezajoča lakota in dišeča perla. In zakaj so dobre?

Pravzaprav je težko izbrati najboljšo, saj so vse cenjene rastline in je o njih veliko napisanega. Za vse velja, da je njihovo posebno področje delovanja grlo in vrat. Delujejo pa predvsem na limfni sistem, žleze z notranjim izločanjem in sečila.

Ko prebiramo kako vse so si pomagali z njimi, prevladujejo predvsem razna vnetja, tvorbe in zatrdline na vratu, vnetja sečil (tudi za otroke), slabokrvnost in kožne težave.

Rumena lakota je bistveno bolj grenka, zato bolj spodbuja izločanje in ima močnejše delovanje na področju trebuha (sečila, žleze z notranjim izločanjem na področju trebuha). Veliko lahko beremo o mazilu iz prave lakote, ki lajša različne kožne težave – velika večina rastlin, ki lajšajo kožne težave imajo močan vpliv na limfni sistem in s spodbujanjem podkožnega čiščenja izboljšujejo strukturo kože.  Pa o njej bomo prebrali tudi kar precej dobrih izkušenj glede različnih obolenj vratu – z grgranjem čaja ali pa pitjem tinkture iz sveže rastline.

Plezajoča lakota je posebnica – ima posebne dlačice, s katerimi se kar oprime kože, še bolj pa obleke. Je precej trda, lomljiva. To lahko povežemo z otrdelostjo vratu, kakšnimi tvorbami na vratu. Njeni cvetovi so beli, vendar precej neopazni. Še posebej dobra izbira, kadar je nekdo še slabokrven. Večkrat sem jo tudi zasledila kot rastlino za hujšanje. V glavnem zelo dobro čisti telo, še posebej limfni sistem in sprošča zategnjenost. Najboljša sveža v tinkturi.

Dobra čistilka pa je tudi navadna (bela) lakota. Tudi zanjo velja, da se uporablja za predel vratu ter limfni sistem oziroma žleze. Je bolj nežna, mehka, uporablja se tudi v kulinariki. Njen okus je prijetno zeliščni, nič kaj dosti grenek. Le vlaknasta je hitro. Zelo primerna za običajne prečiščevalne čaje.

Kaj pa dišeča perla? Ja, ta je malo svojstvena – njen glavni adut je močnejše protivnetno delovanje, zato so jo včasih precej uporabljali pri prehladih. In ja, tudi za odišavljenje pijač. Ko jo posušimo namreč dobi značilen nežen prijeten cvetlični vonj.

 

So zanimive, kajne?

Optimized with PageSpeed Ninja